Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Mi történik az ingatlan felvételekor?

  Az ingatlan felvételekor az EREA munkatársai teljeskörűen tájékoztatják az eladókat a szerződéses feltételeinkről, működésünkről és etikai kódexünkről. Ezután az eladóval megbeszélnek egy alkalmas időpontot, amikor az ügynök kimehet az adott ingatlanhoz és fényképeket készíthet. Minden esetben olyan időpont lesz, amikor az ingatlanról kiváló minőségű fényképeket lehet készíteni. Ezután a helyszínen kitöltik az ingatlan adatlapot és a szerződést aláírják. Még aznap rögzítésre kerül a rendszerünkbe az adott ingatlan és megkezdődik az értékesítés. Másnap már a honlapunkon is megtalálható lesz az ingatlan.

 2. Kijönnek az ingatlanhoz a vevővel?

  Így van. Nem címkiadós iroda az EREA. Ha az ügyfél ingatlanára komoly érdeklődés mutatkozik, akkor minden esetben az EREA ingatlanügynökei kiviszik az érdeklődőket az adott ingatlanhoz. Az ügynök a tulajjal együtt közösen mutatja be az adott ingatlant a vevőjelöltnek.

 3. Mennyi idő alatt adják el az ingatlant?

  Leggyorsabban továbbra is a panel és a téglalakásokat lehet eladni. A családi házak eladása 1,5-2-szer tovább tart ezeknél. Azok az eladók viszont továbbra is bajban vannak, akik a jelentős túlkínálat ellenére is a piactól elrugaszkodott, magas áron kínálják lakásaikat. Sokan az egykori felújítás költségeit teljes értéken számítják be a kínálati árba, valamint a lakás egykori beszerzési értékét szorozzák fel az elmúlt évek pénzromlási mutatójával. Ezeknek az ingatlanoknak az értékesítési ideje 3-12 hónap. Az albérleteknél az olcsóbb albérleteket 25-40 ezer Ft akár 1-2 hét alatt is ki tudjuk adni. Persze ez függ a lakás elhelyezkedésétől és minőségétől.

 4. Mit tesznek azért, hogy minél hamarabb elkeljen az ingatlan?

  Egyszóval: MINDENT
   
  Szerződéses csomagnak megfelelően tudjuk bővíteni szolgáltatásainkat, és tudjuk csökkenteni az esetleges értékesítési időt. Teljes kizárólagosság esetén az alábbi médiákat és marketinglehetőségeket tudjuk felhasználni azért, hogy minél gyorsabban értékesítsük az ingatlant: 3 honlap (erea.hu, ingatlanok.hu, ingatlan.com), kirakati sablon, LCD kijelző, negyedéves és féléves magazin, napilapok (Petőfi Népe, Irányár), szórólapok, üzleti brosúra, molinók, táblák, makettek. Ezenkívül tudjuk minden ügyfelünk részére ajánlani az EQS-t, ami azt jelenti, hogy az EREA rendelkezik egy olyan befektetői körrel, akik befektetés céljából keresnek ingatlanokat. Ők készpénzes vásárlók, akik az ingatlant vételár 70%-ért, azonnal megveszik a felajánlott ingatlant, ha nekik is tetszik. Ebben az esetben az értékesítés 1 napot vesz igénybe!

 5. Van-e költségem, amíg nem adom el az ingatlant?

  Az ügyfélnek semmilyen költséget nem kell addig viselnie az EREA-val szembe, amíg nem kel el az ingatlan. Amikor az EREA ügynökei sikeresen értékesítik az ingatlant, akkor a szerződéses csomagnak megfelelő jutalékkulcsot kell kifizetni az EREA-nak.

 6. Mennyiért dolgozunk?

  Szerződéses csomagtól és értékesítési időtől függ, hogy mekkora jutalékkulccsal dolgozunk. A Start csomag határozatlan idejű szerződés. Ha az első 45 napban sikerül értékesíteni az ügyfél ingatlanát, akkor 3,8% a jutalék, ha nem akkor a szerződés lejáratáig 3%. A Komfort csomag 6 hónapos határozott idejű szerződés. Ennél a csomagnál az első 60 napban 4,5%, a következő 60 napban 3,8% és az utolsó 60 napban 3,2% jutalék illet meg minket, ha sikerül eladni az ingatlant. Exkluzív csomag esetén, ami ugyancsak 6 hónapos határozott idejű szerződés, az első 60 napban 4%, a következő 60 napban 3,4% és az utolsó 60 napban 2,9%. Ha ez időszakok alatt nem kel el az ingatlan és az ügyfél úgy dönt, hogy szeretné újból kötni a szerződést, akkor az új szerződés tovább folytatódik a legalacsonyabb jutalékkulcson.

 7. Mi a szerződés szegés?

  A cégünk Általános Szerződési Feltételit megtalálja honlapunkon, valamint irodáinkban szintén kaphat felvilágosítást. Célunk, hogy minden részletes feltételt megismerjen szerződéskötés előtt, hiszen azt szeretnénk, hogy tudja, pontosan mit ír alá, és láthassa, nem szándékozunk az ügyfelek részére előnytelen tételeket elfogadtatni.

 8. Mennyi a felmondási díj?

  Nálunk nincs felmondási díj, ha nem történik szerződés szegés akkor költség nélkül meg lehet szüntetni.

 9. Miért sorolja fel nekem az erea ügynöke a vásárlók kedvezményeit, hiszen ebből én eladóként nem kapok semmit!

  Azért sorolja fel ügynökünk Önnek a kedvezményeket, hiszen Ön eladó és ahhoz, hogy el tudja adni ingatlanát, vásárlóra van szükség. Mivel telített a piac eladó ingatlanokkal, ezért  megfelelő kedvezményekkel kell csábítanunk vevőket cégünkhöz. Ha a kedvezmény hatására nálunk vásárolnak, akkor megvan az esélye, hogy az Ön ingatlanát választják!

 10. Ha az eladás után én is szeretnék ingatlant vásárolni, akkor én is jogosult vagyok a kedvezményekre?

  Természetesen, hiszen minden vásárló/bérlő ügyfelünk megkapja ezeket a kedvezményeket.

 11. Mennyit kell fizetnem az előzetes költségekre?

  Nálunk nincsenek előzetes költségek, csak akkor kell fizetni ha teljesítjük a megbízást.

 12. Mi a foglaló?

  Az adásvételi szerződés megkötésekor a kötelezettségvállalás jeléül a vevő foglalót adhat. A szerződés megkötésekor átadott pénzösszeget csak akkor lehet foglalónak tekinteni, ha ez a rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik (a szerződésben kifejezetten meg kell jelölni, hogy a vevő a pénzösszeget foglalóként és nem előlegként adta). Amennyiben a szerződést teljesítik, a foglalót a vételárba be kell számítani, ha pedig a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulása esetén, a meghiúsulásért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót pedig kétszeresen köteles visszatéríteni. (Ha a vevő hibájából hiúsul meg a szerződéskötés, akkor az eladónak az átadott foglalót nem kell visszafizetnie, ellenkező esetben, ha az eladó hibájából hiúsul meg az ügylet, a vevő a foglaló kétszeresét követelheti vissza.)

 13. Mi a félszoba?

  - hasznos alapterülete a 6 négyzetmétert meghaladja, de nem haladja meg a 12 négyzetmétert,
  - külső határoló fala legalább 25 cm vastag téglafal vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal;
  - van ablaka, amely közterületre, udvarra, kertre vagy üvegezett verandára (folyosóra) nyílik;
  - melegpadlója van,
  - fűthető,
  - legalább egy kétméteres - ajtó és ablak nélküli - falfelülettel rendelkezik.

 14. Mikor félkomfortos egy lakás?

  Félkomfortos az a lakás, amely a komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább
  a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel;
  b) közművesítettséggel (legalább villany- és vízellátással); és
  c) egyedi fűtési móddal rendelkezik.

 15. Ha egy telken bontandó ház van és el szeretném bontani, akkor az engedélyköteles?

  Területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetését megváltoztatni csak hatósági – építési / bontási engedély rendelkezései szerint szabad. Az engedélyt az illetékességgel rendelkező építésügyi hatóság adhatja ki.

 16. Mi a különbség az előleg és a foglaló között?

  A foglalóval ellentétben az előleg nem szerződést biztosító mellékkötelezettség, hanem előre fizetés, kvázi vételár-részlet. Az adásvételi szerződésben a felek megállapodhatnak abban, hogy a vevő a vételárat a szerződésben megjelölt időpontokban és részletekben fizeti meg. Az előleget (vételárrészletet) a teljes vételárba be kell számítani, s amennyiben a szerződés utóbb mégis meghiúsul a már megfizetett előleg visszajár.

 17. Ha veszek egy ingatlant akkor mikor kerül hozzám/birtokomba?

  Lakásvásárlás esetén általában a teljes vételár kiegyenlítésének időpontjával azonos időpontban kerül sor a lakás birtokba adására. Fontos figyelni arra, hogy a birtokba adáskor az eladónak nem lehet közüzemi díj tartozása, társasházi lakás  esetén közös költség hátraléka. A lakásból az eladónak ki kell jelentkeznie az önkormányzatnál, ott senki más sem maradhat bejelentve. Ilyenkor jegyzőkönyvet érdemes készíteni a mérőórák állásáról is. A vevő a birtokbavételtől kezdve jogosult arra, hogy az ingatlant használhassa, viszont a lakás terheinek viselése (közüzemi díjak, közös költség stb.) is az ő feladata lesz ezentúl.

 18. Mit jelent az albetétesítés?

  Az a földhivatali eljárás, amelynek során a társasház felépítését követően az egyes társasházi lakások a társasház törzsszámához igazodó sorszám szerinti "alszámot" kapnak. Az albetét szám nem jelent mást, mint az egyes társasházi lakások egyedi helyrajzi számát, mely alapján a lakás egyedileg beazonosítható. A földhivatal az albetétesítést a jogerős használatba vételi engedély alapján kezdi meg.

 19. Ha nyaralót vagy garázst veszek akkor ott mekkora az illeték?

  Nyaraló vagy garázs vásárlása esetén az illeték még nagyobb mértékben csökken, mivel az eddigi 10%-os mérték helyett január 1-től már csak 4 %-ot kell fizetni. Egy 10 millió forintos ingatlan vásárlása esetén ez 600 ezer forint megtakarítást jelent a leendő tulajdonos számára.

 20. Ha használt lakást veszek, akkor minden esetben kell fizetnem illetéket?

  Nem kell illetéket fizetni, ha olyan telket vásárolunk, amely lakóház építésére alkalmas és arra a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat építünk és a lakás hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát. Ezen építkezési szándékról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkozni az APEH felé. Ekkor az illeték fizetési kötelezettséget a hivatal felfüggeszti, tehát nem törli el végleg, azt továbbra is nyilvántartja. Ha az építkezés lezárult és megkaptuk a használatba vételi engedélyt, akkor azt jelezni kell az APEH felé. Ekkor törlik a fizetési kötelezettséget. Figyeljünk azonban arra, hogy ha mégsem sikerül befejezni az építkezést a megadott határidőben, vagy közben el szeretnénk adni a telket, az illetéket be kell fizetnünk!

 21. Ha új lakást veszek, akkor mekkora illetéket kell fizetnem?

  Az új lakásoknál – a jelenlegi állapot szerint – változatlan marad a 15 millió forintig tartó illetékmentesség, a 15-30 millió forintos sávban viszont 6 százalékról 4-re csökken az illeték.

 22. Mekkora adót kell fizetnem, ha 5 éven belül eladom az ingatlanomat?

  A csökkentés alapja a vásárlás és az értékesítés között eltelt idő. A szerzés évében és az azt követő évben a jövedelem 100%-a adózik. A megszerzést követő második évtől a jövedelem 90%, harmadik évtől 60%, negyedik évtől 30%, ötödik évtől 0% után kell az adót megfizetni. Vagyis a szerzést követő ötödik évtől az ingatlanok adómentesen értékesíthetők.

 23. Ha eladom az ingatlanomat, viszont az ebből származó összeget ingatlanvásárlásra fordítom, akkor jár e adókedvezmény?

  2008-tól megszűnt az a lehetőség, hogy ha ingatlan eladásából származó jövedelmét saját, vagy egyenes ágbeli hozzátartozója lakáscéljára fordítja, akkor nem kell az adót megfizetnie.
  Ezt a kedvezményt már csak abban az esetben veheti igénybe, ha az átruházásából származó jövedelmet (vagy annak egy részét) a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben biztosított férőhely – visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli – megszerzésére használja fel. Viszont ez a férőhely bármely EU tagállam területén lehet. Ezt a kedvezményt, az értékesítést követő első és második évben lehet figyelembe venni.

Kedvenc ingatlanok

Megtetszett Önnek egy vagy több ingatlan?
Adja hozzá a kedvencek listához és egy csokorba gyűjtheti kedvenc ajánlatait. A listát akár ki is nyomtathatja!

 • Válassza ki kedvencét és klikkeljen!
 • Az eltávolításhoz klikkeljen!

Színes ingatlanok

Néhány kihagyhatatlan érv

Néhány kihagyhatatlan érv, miért szerződjön az EREA Ingatlanközvetítő és tanácsadó rendszerrel! Gyakran feltesszük magunknak, vagy barátainknak a kérdést, hogy kössünk-e szerződést ingatlanügynökséggel? A mai ingatlan- és...

Partner Program - Kedvezmények az otthonteremtésben!

Legyen az ügyfelünk és a nálunk kedvezményesen vásárolt lakását az erea Partner Kártyával most még olcsóbban csinosíthatja...