A bonsai téli gondozása: tanácsok a kertésztől

Kert

Egy fát akkor lehet hosszan megtartani, ha biztosítjuk azokat a környezeti feltételeket, melyet hazájukban évmilliók alatt megszoktak. A legfontosabbak: a föld összetétele, a hőmérséklet, a páratartalom és a fény mennyisége.

Kimondottan szoba bonszáj nincs. A trópusi, egyenlítői fáknak nagyon kevés a lakás páratartalma, a szubtrópusi, mediterrán fákat télen fagymentes, de hűvös helyen kell pihentetni. A mérsékelt égövi, hazai fáknak pedig kell a nyári napsütés, télen pedig pihenés, hideg helyen.

Szobában tartható a Ficus retusa. Persze sötét helyen, túlfűtött lakásban semmilyen bonszáj nem tartható. A fikusz kényes a huzatra, egyetlen rányitott ablak végzetes lehet. Öntözésére is vigyázni kell. Annyi vizet öntsünk a föld felszínére, amíg alul kicsordul. Ezt kiöntjük, mert alatta nem állhat víz. Akkor öntözzük újra, amikor a föld felszíne kiszürkült, kissé megszikkadt. Persze nem száradhat ki teljesen. Ez a fa 1000 – 50 000 forintos árban beszerezhető. Az egzotikus kinézetű, rendkívül húsos gyöktörzsű ginzengre oltott fikusz nevelése azonos a retusáéval, de kényesebb, ritkán él meg hosszabb időt.

Szintén tartható szobában a Murraya paniculata (narancsvirág fa) . Ritkán kapható, dísznövény kiállításokon előfordul. Csak nagyobb méretekben árusítják. Figyelni kell rá, mert vonzza a pajzstetveket, melyek elpusztítják a fát. Ha fényes bevonatú leveleket látunk, az jelzi a fertőzést.

Van még egy fa, amelyiket tartják szobában. Ez a kínai szil (Ulmus parvifolia). Nyáron világos helyen tartsuk, akár szabadban, félárnyékos helyen. Télen a lehető legtöbb fényt kell biztosítani, és magas páratartalmat kíván. Ezért alá egy nagyobb tálba kavicsokat vagy agyaggranulátumot tegyünk, feltöltjük vízzel, erre tesszük a tálat, de az alja nem érhet a vízbe. Így párásabb mikroklímát biztosítunk. Ez a fa kiszámíthatatlan, ezért ajánlom, hogy egy kisebb példányt vegyünk meg, ha ez megmarad, akkor szerezzünk be egy komolyabb fát. Van még egy tartási módja, mely kedvezőbb számára. Ekkor szabadban tartjuk késő őszig, amíg a levelei megsárgulnak, részben lehullnak. Ekkor ollóval levagdossuk a többi levelet, és hűvös – akár sötét – fagymentes helyre tesszük.

A multikban gyakran kapható Carmona mikrophylla és a Sageretia theesans magas páratartalom igényei miatt csak üvegházban tartható.

A második csoport a szubtrópusi fák. Ezeket nyáron szabadban, a déli tűző naptól védve tartjuk, de déli ablakban is megmarad. Télen ezeket fagymentes, de hideg helyen kell tartani, 5 fok körül hőmérsékleten. Aki leandert tud tartani, azoknak ajánlom. A leggyakoribbak: a Serissa foetida, Podocarpus mikrophylla, gránátalma (Punica granatum), kínai fagyal, szoba buxus, fukszia, sugárarália (Schefflera)

A harmadik csoport a mérsékelt égövi, hazai erők-kertek fái, cserjéi. Ezeket télen-nyáron szabadban kell tartani. Télen – ha a tálja nem fagyálló – átrakjuk egy műanyag tálba, melynek alján legyen lyuk. A kertbe, szélvédett helyre tegyük, a nap ne süssön rá. Rászórunk faforgácsot, vagy beássuk a földbe, hogy a gyökere kissé védve legyen a fagytól. Ezek a fák tarthatók erkélyen: ilyenkor tegyük egy kartondobozba, és töltsük meg műanyaghab granulátummal.

Forrás: Ingatlanmagazin

« Vissza

Kedvenc ingatlanok

Megtetszett Önnek egy vagy több ingatlan?
Adja hozzá a kedvencek listához és egy csokorba gyűjtheti kedvenc ajánlatait. A listát akár ki is nyomtathatja!

  • Válassza ki kedvencét és klikkeljen!
  • Az eltávolításhoz klikkeljen!

Színes ingatlanok

Néhány kihagyhatatlan érv

Néhány kihagyhatatlan érv, miért szerződjön az EREA Ingatlanközvetítő és tanácsadó rendszerrel! Gyakran feltesszük magunknak, vagy barátainknak a kérdést, hogy kössünk-e szerződést ingatlanügynökséggel? A mai ingatlan- és...

Partner Program - Kedvezmények az otthonteremtésben!

Legyen az ügyfelünk és a nálunk kedvezményesen vásárolt lakását az erea Partner Kártyával most még olcsóbban csinosíthatja...