Legyőzni a penészt: ablakba építhető résszellőzők és szellőztető rendszerek

Építés-építkezés

A lakások tömeges energetikai korszerűsítésének kezdete óta jelentősen megugrott azok száma akik a falakon, sarkokban megjelenő penész miatt panaszkodnak. A penész megjelenése az esetek túlnyomó többségében a nem kielégítő légcserére vezethető vissza.

Hiába a szigetelés, annyira magas a páratartalom, hogy az lecsapódik a falakon, ablakokon. A cikkben eljutottunk oda, hogy a jó szigetelés esetén a légcserét kell fokozni, hogy kiküszöböljük a penészesedést. Erre sok esetben megfelelő lehet a rendszeres szellőztetés, de sok esetben – illetve ha automatizált, és optimális megoldásra vágyunk – szellőztető rendszereket kell kiépíteni. Most ezek működésével foglalkozunk részletesebben.

Légbevezetők

Több hátránya is van a szellőztetésnek. Először is, a modern szellőztető eszközökhöz képest sok hőenergia megy veszendőbe. Másodsorban nem túl kényelmes megoldás, és emiatt sajnos sokszor el is marad. Nem utolsósorban pedig: nem tudjuk, hogy elegendő volt-e a szellőztetési idő a páratartalom szempontjából. Ezért ha már korszerű, modern nyílászáróink vannak, nem árt a szellőztetést sem modernizálni.

Az ablakokra szerelhető légbevezető elemek már egy fokkal magasabb kategóriát képviselnek a szellőztetésnél. Talán mindenki látta már a panelprogramokból jól ismert műanyag nyílászárókat, amelyeken egy kézzel nyitható-zárható résszellőzőt találunk. Nos, ezen a ponton derül ki, hogy légbevezető és légbevezető között is micsoda óriási különbség lehet!

A manuálisan működtethető légbevezető elem ugyanis semmivel nem jobb, mint az időközönkénti szellőztetés. Gondoljunk csak bele! Itt is magunknak kell odafigyelni arra, hogy mikor nyitjuk ki, és mikor zárjuk el a szellőzőnyílást, így a kényelmet tekintve semmivel sem vagyunk előrébb. Ugyanúgy nem tudjuk, hogy légcsere-, vagy páratartalom szempontjából elegendő volt-e a szellőztetési idő. Egy ilyen szellőzőnyílással tehát annyit sikerül csupán elérnünk, hogy valamelyest lerontjuk a nyílászárónk tokjának hőszigetelő értékét. Na persze nem nagy titok, hogy ezek az egyszerű résszellőzők nem is igazán a szellőzés végett kerülnek beépítésre, hanem a gáztűzhelyek miatt biztonsági okokból. Aki tehát azon törte a fejét, hogy így oldja meg a szellőztetést, gondolja át még egyszer, vagy olvasson tovább, ugyanis egy nem sokkal drágább, de lényegesen hatékonyabb eszközt szeretnék bemutatni.

A kulcsszó nem más, mint a higroszabályozás. Egy olyan egyszerű szerkezetet, mint például az ablaktokba építhető légbevezető, költséghatékony szellőztetőeszközzé tudunk varázsolni, ha higroszabályozással látjuk el. A működési elv rendkívül egyszerű, arra épül ugyanis, hogy bizonyos anyagok a páratartalom emelkedésétől megnyúlnak, a szárazabb levegőtől pedig összehúzódnak. Ilyen – páratartalomra érzékeny – poliamid pántkötegek mozgatják a higroszabályozott légbevezetők zsaluit is. Így értelemszerűen akkor nyílnak ki a zsaluk, amikor megnő a páratartalom a lakásban, és amint az normalizálódik, visszacsukódnak.

Ezzel máris kilőttünk két problémát. Az első a kényelem, ugyanis hozzá sem kell nyúlnunk a higroszabályozott légbevezetőhöz, mindent automatikusan végez. A másik pedig az elégtelen szellőzés, az egyszerű kis szerkezet ugyanis addig tartja nyitva a zsalukat, amíg a páratartalom nem normalizálódik. A poliamid pántok el vannak zárva a külső levegő elől, tehát kizárólag a lakás levegőjében lévő nedvességre reagálnak, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy mindig optimális szinten tartják otthonunk páratartalmát. Áruk 6 és 12 ezer forint között mozog mérettől függően, tehát szembeállítva a higroszabályozás nélküli légbevezetőkkel csupán 3-5 ezer forintos különbséget találunk darabonként.

Akinek még ez sem elég, az jól teszi, ha teljes rendszerben gondolkodik.

Higroszabályozott központi szellőztető rendszer

Ehhez már nem csak légbevezető elemekre, hanem légelvezetőkre-, valamint egy, vagy több ventilátorra is szükség van. A teljes rendszer nagy előnye, hogy nem csak befelé jön a friss levegő, de a központi ventilátor el is távolítja a lakásból az elhasználódott, párás levegőt. A higroszabályozásnak köszönhetően a ventilátor és a légbevezetők zsalui összehangoltan működnek, és csupán akkor lépnek „akcióba”, ha a belső páratartalom túl magas. Mivel a ventilátor nem a lakótérben kap helyet, hanem egy alárendelt helyiségben, így a zaj sem zavarja a lakók nyugalmát.

Egy ilyen rendszerrel teljes mértékig biztosan lehetünk abban, hogy mindig friss lesz a levegő a lakásban, és a páratartalom sem fogja elérni a kritikus szintet. Persze az extra kényelemért extra mélyen bele is kell nyúlnunk a zsebünkbe, ugyanis egy központi ventilátor 50 és 100 ezer forint közötti összegre tehető, a légelvezető elemek darabjáért pedig átlagosan 15-25 ezer forintot kérnek el.

A fenti megoldások mind alkalmasak arra, hogy csökkentsük általuk a lakás levegőjének páratartalmát, ám egy kérdésre még mindig nem kaptunk választ. Létezik-e olyan szellőztetési mód, amellyel mindezek mellett a drágán megtermelt hőenergiánk sem vész kárba? Nos igen, létezik, rekuperátornak hívják. Mivel azonban ez a szellőztető rendszer mind árban, mind a beépítési munkákat tekintve jóval nagyobb volumenű, mint az eddig részletezett megoldások, így erről majd a következő részben beszélünk!

Forrás: Ingatlanmagazin.hu

« Vissza

Kedvenc ingatlanok

Megtetszett Önnek egy vagy több ingatlan?
Adja hozzá a kedvencek listához és egy csokorba gyűjtheti kedvenc ajánlatait. A listát akár ki is nyomtathatja!

  • Válassza ki kedvencét és klikkeljen!
  • Az eltávolításhoz klikkeljen!

Színes ingatlanok

Néhány kihagyhatatlan érv

Néhány kihagyhatatlan érv, miért szerződjön az EREA Ingatlanközvetítő és tanácsadó rendszerrel! Gyakran feltesszük magunknak, vagy barátainknak a kérdést, hogy kössünk-e szerződést ingatlanügynökséggel? A mai ingatlan- és...

Partner Program - Kedvezmények az otthonteremtésben!

Legyen az ügyfelünk és a nálunk kedvezményesen vásárolt lakását az erea Partner Kártyával most még olcsóbban csinosíthatja...