Építészeket díjaztak a szakma világnapján

Egyéb érdekességek

Átadták hétfőn az idei Lechner Lajos-, Pro Architectura- és Palóczi Antal-díjakat az építészet világnapja alkalmából, írja az MTI.

A Lechner Lajos miniszteri díjat az építésügyi igazgatásban legalább egy évtizede végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseképpen ítélik oda évente egyszer az arra érdemeseknek. Az idei évben az elismerést Kovács János, Mezőkeresztes polgármesteri hivatalának építésügyi csoportvezetője, Lóránt Katalin, Eger polgármesteri hivatalának építésügyi előadója, Szeleczky Szilvia, Budapest I. kerület önkormányzata építésügyi irodájának vezetője, Sziki Gyula, Debrecen polgármesteri hivatala várostervezési osztályának vezetője és Takácsné Czukker Szilvia, Zalaegerszeg polgármesteri hivatalának építéshatósági osztályvezetője vehette át.

Palóczi Antal-díjjal jutalmazzák a településrendezés területén legalább egy évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenységet és az elért szakmai sikereket. A díjat évente két szakember veheti át. Az idén közel hat évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért miniszteri kitüntetésben részesült Ihrig Dénes, A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztikai Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense és aranydiplomás építészmérnöke, valamint Liszkay Krisztina, az Urban-Lis Stúdió Kft. ügyvezetője. Őt egyebek mellett a fővárosra jellemző sajátos településrendezési szabályozásai miatt tüntettek ki.

A Pro Architectura-díjat egy adott építészeti alkotás kimagasló színvonalának elismeréseként az épületet tervező építészeknek adományozzák. A Pro Architectura Bizottságban - amely a díj odaítéléséről döntött - a Magyar Építész Kamara - a vidéki építész kamarákkal egyetértésben - két fővel, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BMGE Építészmérnöki Kara, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, a Kós Károly Egyesülés és az Országos Főépítészi Kollégium egy-egy személlyel képviseltette magát. A bizottság elnöke Nagy Ervin országos főépítész volt. A felhívásra beérkezett 37 pályaműből a zsűri öt épületet tartott díjazásra méltónak.

A paksi Erzsébet Szálló bővítésének tervezéséért elismerésben részesült Bartók István, Benárd Aurél, Bojti Anna, Fejérdy Péter, Natta Anikó és Tatár Balázs. A hatvani új autóbusz-állomás tervezéséért kitüntették Kalo Emese, Pásztor József, Igar Péter és Dénes György építészeket. Díjat nyert a Budapesti Richter Gedeon Gyógyszergyár Kémiai Kutatóépületének tervezéséért Oláh Éva, Tóth Zoltán és Zoboki Gábor, valamint a celldömölki városháza tervezéséért Guzmics György, Menyhárt Gergő, Menyhárt-Guzmics Annamária, Guzmics-Kiss Andrea és Fenes Tamás István. Szűcs Endre és Tóth Péter építészmérnökök az alsóbogáti Festetics Kastély helyreállításának tervezéséért vehették át az elismerést.

 

Forrás:Portfolió.hu

« Vissza

Kedvenc ingatlanok

Megtetszett Önnek egy vagy több ingatlan?
Adja hozzá a kedvencek listához és egy csokorba gyűjtheti kedvenc ajánlatait. A listát akár ki is nyomtathatja!

  • Válassza ki kedvencét és klikkeljen!
  • Az eltávolításhoz klikkeljen!

Színes ingatlanok

Néhány kihagyhatatlan érv

Néhány kihagyhatatlan érv, miért szerződjön az EREA Ingatlanközvetítő és tanácsadó rendszerrel! Gyakran feltesszük magunknak, vagy barátainknak a kérdést, hogy kössünk-e szerződést ingatlanügynökséggel? A mai ingatlan- és...

Partner Program - Kedvezmények az otthonteremtésben!

Legyen az ügyfelünk és a nálunk kedvezményesen vásárolt lakását az erea Partner Kártyával most még olcsóbban csinosíthatja...